Skapa julstämningen i hemmet

Julpynt är en fråga där åsikterna inte sällan går isär, från de som längtar, planerar och börjar i god tid för att skapa julstämning i varje vrå till de som nöjer sig med någon ljusstake. Det finns inte några rätt eller fel här, men som dom julälskare som vi är kommer här några ”must-haves” stämningshöjare i våra ögon.

Ingen jul utan ljus i alla dess former och som nordbor så har vi verkligen maximal förutsättning att sprida juleljus i mörkret. Ljusstakar eller stjärnor i dina fönster måste ändå sägas utgöra basen i julpyntet. Men få saker går upp mot doften av stearin får de ”riktiga” ljusen, men för försiktig för de flesta husbränderna sker i juletid. Kanske har du också en trädgård där du också kan hitta fina sätt att belysa? För den som tycker att många utomhusljus är för mycket jobb så kan vi tipsa om den nya typen av ljus som projicerar exempelvis snöflingor mot husfasaden, med andra ord maximal effekt till minimal ansträngning. Dekorationerna är en riktig vattendelare, ska man fylla hemmet med tomtar eller blir det för mycket. Det är såklart upp till var och en vad som skapar rätt stämning, men dekorationer behöver inte vara tomtar. Julen är i grunden en religiös heltid, så kanske jul för din är en dekorativ julkrubba? För den som gillar stämningen men har svårare för figuriner så skapar även gran-girlanger och julblommor fin stämning och doft utan att det blir för mycket. Kanske lite sobra änglar också passar fint?

Man glömmer ibland betydelsen av våra doftsinnen och det finns mängder av dofter som vi förknippar med jul. Vi nämnde tidigare stearin, men tänk doften av pepparkakor eller saffransbullar! Även citrus och kryddnejlika är dofter som för många är synonymt med julkänslor. Så passa på att baka och sprid doften av julen i hemmet, det är ju ändå bara en gång om året!