Klara av januari ekonomiskt

Januari är känd för att vara den tyngsta månaden rent ekonomiskt. Julen innebär ofta en hel del paket, stora matutgifter och kanske även en resa. Att veta hur man klarar av denna månad gör att man kan spendera julen med bättre samvete.

Prioritera räkningar

Att betala sina räkningar ska alltid vara första prioriteten. Det gäller att veta hur mycket man betalar under en månad och sedan göra en snabb budget för hur mycket man har att röra sig med under månaden.

Minska småutgifterna

Vi har nog alla utgifter vi inte riktigt tänker på men som tillsammans blir väldigt höga när man räknar ihop dem över ett år. Tänk på alla kaffekoppar som köps under en månad eller när man väljer att ta bilen för något som mer eller mindre ligger på gång- eller cykelavstånd. Utgifter på underhållning kan man också se till att dra ned på under denna månad. Den som exempelvis allt som oftast spelar spel för pengar på nätet kan nog se till att minska detta.

Välj matlåda

Att gå ut på lunch under arbetsdagen är något många gör idag. Men kostnaden för detta över en månad kan lätt bli ordentlig. Istället bör man satsa på lite storkok hemma och göra matlådor att ta med sig. Hoppa för övrigt över den riktigt dyra maten till middag också. Satsa på mer prisvärt men fortfarande näringsrik mat.

Undvik reorna

Januarirea dyker upp lite här och var under månaden, speciellt i början. Och visst kan det kännas som ett bra deal att få något för mycket mindre än originalpriset. Men det är så lätt hänt att man köper saker man inte har något direkt behov av, och det är precis sådana misstag som gör januari extra jobbig. Reorna kommer nästan garanterat tillbaka någon gång under året och då kan man finna sig i en mycket bättre ekonomisk situation.

Rensa och sälj

Det nya året är också ett perfekt tillfälle att gå igenom sådant man inte länge använder och kanske sälja vad man kan online. Prylar som inte längre används, kläder som barnen vuxit ur, listan kan säkert göras lång i nästan varje hem.