Julmust – en självklarhet på julbordet!

Julmusten kom till i Sverige på tidigt 1900-tal som något som skulle kunna vara ett alkoholfritt alternativ till öl och snaps på julbordet. Idag ser man julmust på i princip alla julbord och det dricks av folk i alla åldrar. Recepten på julmust är mer eller mindre samma recept som allt började med.

Julmustens recept

Många vet inte att man fortfarande utgår från nästan samma recept som man gjorde på tidigt 1900-tal. Receptet kommer ifrån läskfabriken i Örebro och tillverkare har vänt sig dit för att ta del av det välbevarade receptet och gjort sin egna julmust. Smaker bland tillverkare varierar eftersom de flesta inte använder exakt samma ingredienser eller mängder när de brygger sin julmust. De största tillverkarna är idag Zeunerts, Apotekarnes och Nygårda.

Nya smakvarianter

Med tiden så har det börja dyka upp nya smaker på julmusten. Nygårda har kommit med varianter som blivit fatlagrade, en på romfat och en på ekfat. Båda är alkoholfria, men är mer lämpade för vuxna än barn. Apotekarnes släpper sedan en tid tillbaka en årsmust med ny smak varje år, där saffran har varit en av smakerna. Många tillverkare erbjuder idag även en lightversion av sina drycker.

Populärt

Ingen har nog undgått faktumet att julmust är otroligt populärt och kan hittas i princip överallt runt jul, även på IKEAs julbord i deras butiker i flera länder. Men hur mycket dricker vi? Det säljs ungefär 50 miljoner liter julmust varje år. Under december står julmusten för hela 50% av den totala läskförsäljningen i Sverige och vi dricker genomsnittligen över 7 liter per person. Coca-Cola körde länge sin reklam för med tomtar och jultema runt jultiden men den gav aldrig någon riktigt effekt och las sedan ner. Coca-Cola fick sedan också betala för en essens med julmustens smaker för att börja tillverka sin egen variant.