Adventsstjärnans ursprung

Vi har många saker vi kopplar samman med julen. Belysningen är absolut en stor del av detta, vilket ju till stor del beror på att det är en sådan mörk tid på året. En av de mest kända är så klart adventsstjärnan. Och medan praktiskt taget alla som firar jul är bekant med den är det nog inte alla som vet dess historia.

Majoriteten av svenskarna har nog en eller annan adventsstjärna hemma som ligger och väntar på juletider. Det finns många olika designer av adventsstjärnor idag, men de hade något av ett annorlunda utseende i början. För detta måste vi gå en bit bakåt i tiden.

Som är så vanligt med traditioner är det inte alltid fallet att de har sin uppkomst bara där de används. Adventsstjärnan är något vi tagit från Tyskland, där den ursprungligen var en del av den herrnhutiska traditionen. Detta var en kristen rörelse som uppstod i staden Herrnhut i vad som nu är delstaten Sachsen. De första varianterna av stjärnan var klotformade med spetsar som pekade åt alla håll och även om dessa varianter fortfarande används kallas de numera herrnhutstjärnor. Stjärnan var menad att representera Betlehemsstjärnan. Att det just var en kristen tradition hade en stor betydelse för dessa spridning då missionärer förde med sig denna tradition.

Den moderna varianten av adventsstjärnan började dyka upp i tidiga halvan av 1800-talet. När internatet i Niesky firade sitt 50-årsjubileum år 1821 satte man upp en lysande stjärna. Med tiden började fler och fler använda denna symbol i samband med just första advent. Och i början av 1900-talet var detta en så pass stor tradition att man började fabriksmässig tillverkning av dessa stjärnor.

Första adventsstjärnan i Sverige sattes upp i Västerås domkyrka 1894 ovanför högaltaret, och till och med denna var helt elektrisk. Detta är en del av ceremonin inför första advent än idag. I Svensk tradition brukar vi även plocka ned adventsstjärnan på tjugondag knut.